Cultura si refacere

  • Regenerarea pădurii

Este unul din fenomenele cele mai importante din viața pădurii, care încheie un ciclu de vegetație și este în același timp începutul unui nou arboret.

Regenerarea pădurilor este un proces de înnoire sau de refacere a generațiilor de arbori în locul celor exploatate sau distruse din diferite cauze (ex. doborâturi de vânt si zapada, atac de Ipidae, etc) precum si de substituire a arboretelor necorespunzatoare statiunilor forestiere existente.

Regenerarea se impune ca o verigă obligatorie, un mijloc permanent de evoluție a vegetației arborescente, care asigură continuitatea pădurii în timp și spațiu. Din aceasta cauza, regenerarea padurilor este o preocupare de prim plan a O.S. Bucegi Piatra Craiului Ciucaș R.A. pentru conservarea actualei suprafete ocupata cu vegetatie forestiera si de crestere a acesteia.

Activitatea de Cultură Refacere constă în principal în împădurirea terenurilor fără vegetaţie forestieră din raza fondului forestier administrat, împădurirea terenurilor după tăierile definitive sau rase, întreţinerea plantaţiilor existente prin lucrări specifice până la atingerea stării de masiv precum şi obţinerea, în pepiniere, de puieţi forestieri apţi de plantat, necesari în campaniile de împăduriri din anii următori. O.S. Bucegi Piatra Craiului Ciucaș R.A. administrează în prezent două pepiniere, în care sunt produşi puieţii forestieri folosiţi în campaniile de împăduriri.

În cadrul plantaţiilor executate în fondul forestier administrat de regie, cele mai folosite sunt mobilizarile, descopleşirile şi revizuirile.

Lucrarile de mobilizari constau in saparea solului si indepartarea buruienilor in vetrele de 60/80 cm facute odata cu plantarea puietilor, cu sapa forestiera.

Descopleşirile puieţilor constau în îndepărtarea speciilor lemnoase şi ierboase de pe vatra puietului, având ca scop evitarea copleşirii puietului plantat. Aceste lucrări se efectuează pentru a asigura spaţiul vital de dezvoltare şi accesul la resursele din sol. În funcţie de anul plantării, se execută una sau două descopleşiri pe an, în anii ploioşi numărul intervenţiilor suplimentându-se în funcţie de gradul de copleşire a speciilor.

Revizuirea plantaţiilor este o lucrare ce are ca scop refacerea vetrelor (aducerea la forma şi mărimea iniţială) în care sunt plantaţi puieţii forestieri şi se efectuează încă din primul an de vegetaţie.

Toamna se execută controlul anual al regenerărilor, ocazie cu care, prin piețe de probă amplasate, se stabilește procentul de prindere a puieților, pierderile produse și lucrările necesare a se executa în anul următor. Puieții uscați sunt înlocuiți în primăvara următoare, cu ocazia lucrărilor de completări.

În cadrul  O.S. Bucegi Piatra Craiului Ciucaș R.A., în campaniile de împăduriri se folosesc în principal următoarele specii de puieţi forestieri: molid, brad, larice precum și gorun sau paltin de munte.


  • Cultura si refacere în imagini
    
           

 

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.